Ons Plan

 

Ons plan in een beknopte versie:

We willen uit de Europese Unie én uit de Euro stappen. Vervolgens willen we lid worden van de EFTA (Vrijhandelsunie, European Free Trade Association). Hierdoor behouden we het voordeel van de handelsunie, en houden we ongeveer 30% van de EU regelgeving, maar worden we verlost van de bemoeizucht uit Brussel en kunnen we gewoon weer onze eigen wetten en regels bepalen.

En (helaas) leert de recente geschiedenis met de Toeslagenaffaire ons dat dat al lastig genoeg is. Stel je voor dat de gedupeerde ouders zich niet in Den Haag maar in Brussel hadden moeten melden met hun problemen. Hier in Nederland duurde het al een jaar voordat het besef in Den Haag indaalde dat er iets heel erg mis was. Kun je nagaan hoeveel langer het had kunnen duren als Brussel onze belastingzaken zou regelen. En dit is maar één voorbeeld waarom we het beste onze eigen wetten en regels kunnen bepalen.

Vaak hoor je ook stemmen opgaan dat we het lidmaatschap van de EU in onze grondwet zouden moeten opnemen. En dat we het vetorecht in Brussel moeten afschaffen. Beide plannen zijn op zijn zachtst gezegd onverstandig. Mocht er nou ooit een voorstel komen in Brussel waar we als Nederland écht niet achter kunnen staan dan heb je geen enkele onderhandelingspositie meer.

Maar hoe willen we dit nou precies bereiken?

Gelukkig is Nederland een democratie. En daarom willen we dit ook alleen als er een democratische meerderheid is voor dit plan. Maar wij zijn geen politieke organisatie, en willen dat ook niet worden. 
We denken dat er een grote groep Nederlanders is die EU-kritisch is, en die zich niet of onvoldoende gehoord voelt. Voor deze groep Nederlanders zijn wij. Wij willen deze groep een manier geven om hun stem te uiten, door middel van een vlag, een (bumper-)sticker of een koffiemok. En natuurlijk via Social media.
Als de groep eenmaal groot genoeg is dan zullen de politieke partijen zich realiseren dat een (groot deel) van hun achterban deze mening heeft, en zullen dan dus een standpunt moeten gaan innemen over het lidmaatschap van de EU.

Naast een NExit kunnen we natuurlijk ook overwegen om de burgers zich iedere 4 jaar te laten uitspreken over ons lidmaatschap van de EU. Dit zou ook een goed signaal zijn aan de politiek in Den Haag. Is de meerderheid tevreden dan gaan we door op de ingeslagen weg, en is de meerderheid niet meer tevreden, dan moet het dus anders.